Pentru ca orice echipa are si un lider. De la amintirile din copilarie pana la Masterchef si de aici pana la a face parte in prezent din echipa condusa in Copenhaga de Rene Redzepi care pregateste lansarea Noma 2.0 – probabil evenimentul gastronomic cel mai important din lume in 2018 – Alex Petricean, bucatarul sef al MAIZE Restaurant, a acumulat o intreaga colectie de cunostinte, senzatii si invataminte care vor fi puse in valoare pe strada Paris 61A, in Bucuresti, incepand cu aceasta toamna. Alex revine des in bucataria Maize in aceasta perioada, pentru a testa fiecare preparat din meniul dedicat conceptului farm to table.
“MAIZE este un restaurant al naturii. Si aici ne putem imagina multe, insa acesta este adevarul. Vom pune in practica vocea naturii si a fermierului din spatiul climatic si geografic al Romaniei, cu mici exceptii in ceea ce priveste unele ingrediente ceva mai exotice menite sa aduca valoare adaugata stilului gastronomic pe care il vom adopta. Totul va fi imbracat intr-o experienta culinara casual, condusa in principal de fauritorii mancarurilor, adica bucatarii.
Noi, echipa MAIZE vom incepe, odata cu deschiderea, si un proces amplu de cercetare a ingredientelor. De exemplu, vrem sa stim ce putem face cu morcovul in multele sale etape de viata (din punctul in care este morcovel pana la maturitate si chiar in perioada cand este prezervat la nisip peste iarna). Este clar ca in fiecare etapa a vietii sale este bun a se folosi pentru altceva (de la sucuri pana la muraturi).
La MAIZE exista un singur criteriu cand vine vorba de realizarea meniului si anume: nu noi cream meniul, ci sezonalitatea ingredientului. Fermele si producatorii locali cu accent pe sustenabilitate construiesc meniul la MAIZE. Sarcina noastra este sa punem in lumina reflectoarelor ingredientele din momentul respectiv si mult mai mult sa facem cinste muncii depuse de oamenii care le cresc si le ingrijesc cu atata atentie.
Am strans alaturi de mine oameni valorosi, de o calitate umana aparte, pe care i-am intalnit pe percursul evolutiei mele. Este foarte important ca o echipa sa fie unitara, sa se completeze si sa se sustina reciproc. Pentru asta este nevoie de mult mai mult decat competente profesionale. In bucatarie este disciplina, este precizie. Nu exista orgolii, ci doar pasiune.
Sunt fericit ca i-ati cunoscut cel putin virtual, pe fiecare-n parte si sper ca sunteti nerabdatori sa va fie gazde” Alex Petricean, Head Chef MAIZE.

“Lucrez in bucatarie cu adevarat de cinci, sase ani. Bucataria pentru mine acum inseamna totul, a devenit stilul meu de viata. Acest lucru se datoreaza multor oameni importanti din viata mea, dar mai ales bunicilor mei. Provin dintr-un sat mic si modest, dar plin de oameni muncitori, cu o istorie aparte, fiind situat pe vechile ruine ale cetatii Malvensis. Traind alaturi de ei in copilarie, am invatat cum se cultiva legumele, cerealele, fructele si cum se cresc animalele. Principala sursa de venit a lor fiind gradinaritul, mancarea bunicii era mereu facuta cu ingrediente proaspete din spatele casei. Painea facuta cu maia, din graul auriu recoltat vara de vara, ouale proaspete de la gainile crecute in curte si mamaliguta sunt gusturile copilariei care m-au invatat ceea ce inseamna calitate si gust desavarsit.
Insa cel mai important lucru pe care bunica mi l-a daruit este sa-mi urmez visul si sa fac in viata ceea ce imi place.
Astazi la Maize am placera de a recrea acele vremuri care ma fac sa fiu nostalgic, dar care ma ajuta sa traiesc in timp real visul meu.
Mama, tata, mama Ani, au si ei o contributie pentru tot ceea ce sunt astazi in bucatarie.
Alex Neumann m-a invatat baza. Ciprian Nicolescu a contribuit la completarea cunostiintelor mele, mi-a insuflat incredere si a slefuit tot ceea ce invatasem despre bucatarie.
Am avut onorea sa-l cunosc pe Alex Petricean lucrand in multe bucatarii alaturi de oameni profesionisti. Am legat o frumoasa prietenie si am lucrat intr-o sinergie perfecta. Asa am ajuns ceea ce sunt astazi, un om pasionat, dedicat si vesnic indragostit de bucatarie!
Am regrete, ca fiecare om, insa am ales sa fac ceea ce imi place in Romania si sunt convins ca pot demonstra mult mai mult decat pana acum” – Mihai Dragomir, Senior Sous Chef MAIZE.
Foto credit: Andrei Vintilă

„Cu timpul am ajuns la ideea ca fac parte din categoria oamenilor norocosi, meseria imi e hobby, împlinire, stil de viata si familie. Atunci cand mi-am terminat studiile si am intrat pentru prima data in bucatarie nu stiam de ce o fac.

Cred cu tarie,ca in bucatarie poti avea maximul implinirilor doar daca implicarea ta este constanta si insuflii preparatelor cu care lucrezi pozitivitatea si atentia necesara elementelor ce alcatuiesc produsul finit.

Pasiunea pentru gatit ca am descoperit-o treptat si mi-a fost insuflata de oamenii cu care am interactionat pe tot parcursul meu in bucatariile in care am lucrat de-a lungul timpului. Tot in bucatarie,  alaturi de colegi am trait multe sentimente, printre cele mai frumoase. Drumul pana la aceasta destinatie numita Maize nu a fost usor, dar ma bucur pentru tot ce mi-a fost oferit pana acum.

Ultima experienta a fost in cadrul restaurantului the Artist, alaturi de Chef Paul Oppenkamp, loc in care orizonturile mi s-au largit si ii sunt recunoscator pentru cel care sunt astazi. Bucataria Maize o vad ca pe un puzzle, unde fiecare sezon ne aduce piesa de care avem nevoie pentru a termina ‘jocul’.

Imi place ca e locul unde oaspetele imparte emotia cu bucatarul, e unul  din cele mai frumoase momente si atunci cand am devenit dependent de el, mi-am dat seama de ce vreau sa gatesc” Sorin Stoica, Sous Chef Maize

“Cand eram mic, iubeam sa stau langa mama in bucatarie, trageam cu ochiul cum prepara mancarurile. Prima data cand am vazut eu cum se face painea, cum crestea aluatul, cum mama lua painea din cuptor, o rupea si o ducea la nas sa o miroasa, mi-am zis ca eu asta trebuie sa fac in viata! Aluatul este un produs pe care trebuie sa-l intelegi, sa-l simti, sa-i vorbesti.
Descoperind aceasta pasiune pentru mancare si bucatarie, lucrurile au urmat firesc, am absolvit astfel cursurile de pregatire si am obtinut diploma de bucatar. Am vrut sa experimentez si alte locuri si alte obiceiuri, dincolo de tara si casa mea din Craiova, peste mari si tari. Am ales sa imbin utilul cu placutul si am ajuns astfel in Grecia, in insula Creta, unde am lucrat ceea ce ma atragea cel mai mult.
Anii 2015-2017 au fost poate cei mai buni din punct de vedere profesional, am cunoscut multi bucatari care fac cinste Romaniei. Chef Ciprian Nicolescu, cu care am legat si o frumoasa prietenie, fiind cel care mi-a si dat posibilitatea sa ma evaluez, sa invat mult mai mult despre gastronomie, pentru a putea la randul meu sa transmit si sa povestesc despre mancare.
In bucatarie e nevoie de multa munca, de rabdare, de pasiune. Aici traiesti dezamagiri, ai sperante, o iei de la capat, reusesti cand nu te astepti, asa e viata de bucatar! Sau pur si simplu, viata!” – Razvan Ungureanu, Chef de Partie MAIZE.
Foto credit: Andrei Vintilă

“Numele meu este Florin si marturisesc ca bucataria nu m-a atras dintotdeuna. In bucatarie am ajuns din dorinta de a incerca ceva nou. Primul pas a fost simplu, semnand contractul de angajare chiar dupa primul interviu, urmand ca a doua zi sa incep munca. In prima zi la job, nu am inteles mare lucru, multe ustensile, condimente si sute de mirosuri. Am inceput sa aprofundez si sa pun intrebari despre tot ce se intampla in jurul meu. Era nevoie de un om la paste si aveam voie doar cu o singura tigaie, de restul comenzilor ocupandu-se doar seful de tura. Ma fascina felul in care gatea si totodata coordona echipa. Mi-a placut tare. Prima zi a trecut repede. Am ajuns acasa si parca totul disparuse, eram acelasi om, cu acelesi obiceiuri, fara sa ies din tipar. Usor, placerea a devenit pasiune.
De fel, sunt un om calm, ma pot mobiliza in a reusi ceea ce-mi propun si asta m-a ajutat cu siguranta in cariera. Am muncit mult alaturi de oameni care m-au ajutat cu sfaturi si mi-au impartasit pasiunea lor.
Meseria mea mi-a oferit ocazii sa vizitez diferite locuri si sa intalnesc oameni minunati, sa experimentez diferite stiluri de a gati, sa impartasim sentimente si reusite. Sunt indragostit de meseria mea si poate nu oricine intelege ce inseamna bucataria pentru mine: este locul in care ma detasez de orice, unde zambesc si sunt fericit, este cea mai mare pasiune a mea, este incaperea care mi-a schimbat viata.
La Maize sunt mai aproape de oameni, de clientul final si asta ma ajuta sa le arat si altora ce inseamna viata de bucatar, ce oportunitati iti ofera aceasta meserie.
Au trecut anii, am evoluat si pasiunea mea odata cu mine. Stiu mai multe decat stiam in prima zi, dar sentimentul este mereu acelasi.
Am alaturi de mine oameni care ma sustin in ceea ce fac si ma ajuta zi de zi sa-mi traiesc menirea. Pasiunea.” – Florin Ion, Chef de Partie MAIZE.
Foto credit: Andrei Vintilă

“Numele meu este Laurentiu Cristian Ion. Pasiunea mea pentru bucatarie a inceput inca din copilarie, pe cand stateam langa bunica mea si care ma rasfata cu bunatatile sale. Crescand, am realizat ca placerea mea pentru gatit se intensifica asa ca am ales sa urmez un liceu cu profil gastronomic. Dupa terminarea studiilor, am inceput activitatea intr-un restaurant, ca pizzar. In decembrie 2016 am avut norocul si sansa sa intalnesc trei baieti seriosi si pasionati de aceasta meserie: Mihai Dragomir, Razvan Ungureanu si Sorin Totoeanu. Dupa o frumoasa experienta in Craiova, mi-am dorit sa evoluez, sa ajung cat mai sus, si astfel mi-am luat cutitele si am decis sa ma mut la Bucuresti. Staim ca aici am posibilitatea de a-mi imbunatati cunostiintele gastronomice, sa invat mai mult si mai bine. Si iata ca nu am gresit. Aici am intrat in echipa MAIZE, unde am intalnit oameni minunati,de la care voi avea foarte multe de invatat: Alex Petricean si Lucian Bostan, mi-au oferit sansa sa lucrez alaturi de ei la un alt nivel, avand sprijinul lor si al intregii echipe.
Va multumesc baieti, promit sa nu va dezamagesc!”, Laurentiu Cristian Ion, Commis Chef MAIZE

,, Munca innobileaza omul” acesta este principiul dupa care ma ghidez in viata. Numele meu este Augustin si sunt foarte bucuros ca fac parte din echipa de bucatari de la restaurantul Maize.  Eu sunt un valcean ambitios caruia ii place foarte mult sa gateasca.

De-a lungul timpului, am trecut prin mai multe bucătarii profesionale din diverse tari unde am  trait multe experiențe frumoase si am invatat multe lucruri de detaliu care m-au ajutat sa imi imbunatatesc stilul.

Îmi place foarte mult sa călătoresc, sa descopar acele locuri noi prin intermediul preparatelor si a tradiitiilor pe care le au.

Simplitatea, creativitatea si  pasiunea de a gati sunt caracteristicile care ma definesc ca persoana. Pasiunea de a gati am mostenit-o de la bunica mea. Ea a fost cea care m-a   ,,innobilat” in munca si cea care mi-a insuflat dorinta de a gati cu pasiune si cu tot sufletul. Imi aduc aminte cu drag, de momentele in care o priveam gatind iar ea, imi explica cu blandete ce anume prepara.

Am inceput sa gatesc inca de mic copil si am invatat sa apreciez mâncarea autentic gătită cu ingrediente din propria gospodărie, cu fructe si legume crescute in gradina. Calitatea mancarii este superioara atunci cand adaugi ca si condiment patrunjelul pe care l-ai udat si l-ai vazut crescand.

Pentru mine, gatitul este o arta. Imi place sa ma joc cu ingredientele, sa le combin, sa descopar gusturi noi, sa creez o farfurie asa cum un pictor isi creeaza propria viziune pe panza.

In adolescenta, găteam familiei mele în fiecare zi şi din dorinţa de a găti cat mai mult si diferit am transformat pasiunea într-o meserie.

Cand clientii sunt multumiti si fericiti dupa ce au mancat preparatul realizat de catre mine, mi se umple inima de fericire si toata multumirea si satisfactia clientului, se intoarce la mine.

Sunt mandru de ceea ce am realizat până acum, sunt mandru ca am avut parte de mentori si aici vreau sa amintesc pe Sorin Petcu , Viorel Bârsan, care au fost aproape de mine si mi-au indrumat pasii dar mai ales pentru faptul ca au crezut in mine, ca pot reusi.

Cand am pasit pentru prima data in restaurantul Maize, pot spune ca a fost ,,dragoste la prima vedere” si nu, nu este o exagerare.  In momentul in care am intrat am simțit ca aici este locul in care pot evolua asa cum mi-am dorit dintodeauna. In minea si inima mea au ,,intrat” momente si oameni dragi, m-am regasit in acest loc.

Ceea ce apreciez la resturantul Maize este faptul ca nu exista bariere intre bucatarie si clienti. Ei pot vedea cum le este preparata mancarea, pot simti mirosul preparatului si mai ales pot aprecia munca si dragostea pe care noi le depunem pentru fiecare preparat realizat.

Alex  Petriceanu este pentru mine un exemplu demn de urmat. Ii mulțumesc pentru faptul ca in prezent fac parte din echipa Maize. Aici am descoperit echipa ca fiind o adevarata familie. ‘’