Cum este comparată „Fuga din România socialistă a anului 1969” cu cea de acum?

În România, se mai spune şi astăzi că era bine înainte de 1989, că erau locuri de muncă și oamenii nu părăseau patria cum o fac în prezent. Este evident că Nicolae Ceaușescu conducea mai bine statul și nu poate să fie comparat cu cei ce sunt acum la putere. Aceasta este o credință puternică a maselor de români și nu poate fi scoasă din gândirea colectivă.

Însă, visul ajungerii în lumea liberă era o adevărată modă pentru cei ce aveau o educație superioară sau intraseră în contact cuOccidentul.

Atunci autoritățile comuniste încercau să facă totul, să oprească fluxul de fugari, dar oamenii găseau mereu metode pentru a trece peste frontieră și controalele ordonate de stăpânii roșii.

Anul 1969 a fost marcat prin rămânerea în lagărul capitalist a 1.393 de persoane plecate în interes de serviciu, în excursii sau în vizite la rude. Nu era o parte importantă din totalul populației, dar 179 de fugari erau ingineri și arhitecți. Alți 111 erau medici și farmaciști. Nici profesorii nu prea mai aveau de gând să rămână în paradisul socialist și 72 au rămas dincolo. Cei mai mulți plecați erau tehnicienii (235) și…

Citeste continuarea Aici

You might also like