Demenţa reprezintă „o ameninţare majoră, care se dezvoltă rapid”, punând presiune pe sistemele de sănătate şi asistenţă socială în fiecare ţară în parte
Până în anul 2050 se estimează că peste 153 de milioane de oameni vor suferi de demență, arară datele unui nou studiu. Autorii studiului publicat în The Lancet spun că datele sunt socante, iar demenţa reprezintă „o ameninţare majoră, care se dezvoltă rapid”, punând presiune pe sistemele de sănătate şi asistenţă socială în fiecare ţară în parte.
În anul 2019, numărul de cazuri era estimat undeva la 57 de milioane de cazuri la nivel global. Însă, din cauza îmbătrânirii populaţiei, dar şi a factorilor de risc în demenţă – obezitate, fumat, nivelul crescut de zahăr în sânge – numărul va creşte considerabil, în viitor.
Ce ar putea preveni acest avânt al creşterii cazurilor de demenţă?
În contextul socio-medical, investiţiile în accesul liber la educaţie, poate influenţa această creştere, spun tot autorii studiului.
În cadrul studiuluise estimează situaţia pentru adulţii cu vârste de 40 de ani şi peste, din 195 de ţări din întreaga lume.
Țările cu cele mai multe cazuri de demenţă
Cum era de aşteptat, cele mai afectate populaţii sunt şi cele mai dezavantajate socio-economic, sau care au factori de risc crescut…
Citeste continuarea Aici