Grija pentru cel de alături ne face „Oameni”

Valul de bună credință și de generozitate cu care românii și-au întâmpinat vecinii refugiați a fost o surpriză foarte frumoasă. Că suntem în stare de o asemenea mobilizare după doi ani de pandemie și oboseală, e uimitor, spune psihiatrul Vlad Stroescu. Alături de el, Andreea Chiru Maga, psiholog clinician și psihoterapeut, dr. Ovidiu Lazăr, medic primar ATI, Dr. Valentin-Veron Toma, antropolog medical și Anca Petcu, asistent medical, ne oferă perspective diferite asupra grijii pentru ceilalți, pentru noi înșine și pentru cei care ne îngrijesc, dar și asupra îngrijorărilor noastre.

Ce înseamnă grija?

În opinia sa,Vlad Stroescu, „Poate nu ne dăm seama, dar, în viața de zi cu zi adesea ne e greu să ne gestionăm grija pentru că o lăsăm la stadiul de emoție bazală negativă, precum anxietatea, și poate fi sălbatică. Ca să o domesticim, trebuie să facem efortul de gândire și de imaginație de a ne pune în locul celuilalt, cu curiozitate, fără teamă.

În medicină, grija nu e doar o emoție sau un comportament, ci un instrument și un obiect de lucru. Nu aș putea să nu manifest grijă pentru pacienții mei, pentru că grija…

Citeste continuarea Aici

You might also like