În prezent, populismul nu trebuie subestimat. Insultați-l, ridiculizați-l, găsiți-i explicații, cenzurați-l, dar tot va fi o forță de luat în serios în politica electorală
Populismul nu trebuie subestimat la nivel european sau mondial, iar ultimele evenimente de pe scena politică vorbesc de la sine. Ce învăţături trebuie să tragem din experienţa unor ţări precum Franţa sau Ungaria.
În lume, dacă există vreo învățătură desprinsă din democrația contemporană, aceea este că populismul nu trebuie subestimat. Insultați-l, ridiculizați-l, găsiți-i explicații, cenzurați-l, dar tot va fi o forță de luat în serios în politica electorală. În Franța, Marine Le Pen a ajuns în turul decisiv al alegerilor prezidențiale.
Tot luna aceasta, autoritarul ungar Viktor Orban a câștigat alegerile fără drept de apel. În Rusia, deși în circumstanțe disputate, Vladimir Putin rămâne în topul patriotismului în sondaje. În SUA, Donald Trump refuză să dispară. Acești indivizi nu sunt sub nici o formă asemănători, dar toți transmit același mesaj.
Mesajul este că partidul e suplinit acum de personalitate și identitate. Pe măsură ce prosperitatea relativă crește, alegătorii își găsesc refugiu în prejudecată și securitate emoțională. Ei pot să n-aibă încredere în străini.
Pot să-i urască pe…
Citeste continuarea Aici