Mâncarea va fi de trei ori mai scumpă în primăvară
În România, preţurile alimentelor s-ar putea tripla în câteva săptămâni. Este un efect al scumpirilor în lanț, de la energie, la combustibil și îngrășăminte, atrag atenția producătorii agricoli. Tot ei vin și cu un scenariu sumbru – dacă într-o lună Guvernul nu ia măsuri de sprijin, efectele vor fi devastatoare.
În contextul datelor INS, în ultimul an alimentele s-au scumpit cu peste 7% iar dacă facem un top, pe primele trei locuri sunt uleiul, cartofii și mălaiul.
Despre acestea Ministrul Agriculturii spune că de vină este criza energetică.
În opinia lui Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii: „Scumpirile la energie și gaze naturale și modul haotic în care s-a liberalizat piața energetică a cauzat un bulgăre care s-a tot rostogolit și lovește tot mai multe sectoare.”
La rândul lor fermierii trag și ei un semnal de alarmă referitor la prețul alimentelor.
Astfel, Ștefan Nicolae, președinte Agrostar: „S-ar putea să se și tripleze. Problema este că puterea de cumpărare nu există. Noi putem să le triplăm, dublăm, să le facem de 10 ori mai mari. Cine mai cumpără? Dacă într-o luna Guvernul nu intervine rapid nu vom avea…
Citeste continuarea Aici