Războiul din Ucraina și pandemia de coronavirus au avut un impact fără precendent asupra economiilor la nivel mondial

La momentul actual, întreg globul se confruntă cu o situație fără precedent, care pare să fie similară cu șocurile din anii ‘90, moment în care mai multe crize care au apărut simultan au prăbuşit economiile şi guvernele, scrie Bloomberg.

În contextul estimărilor, cele mai afectate țări sunt Sri Lanka, Egipt, Tunisia şi Peru, unde scumpirea alimentelor și a energiei se resimte mai mult ca niciodată. Toate aceste țări riscă să intre într-o criză amplă a datoriilor, avertizează sursa citată.

În plus, un alt aspect punctat de Bloomberg o reprezintă înăsprirea politicii monetare din ultimele două decenii iniţiată de banca centrală americană (Fed), care, potrivit sursei citate, nu face decât să sporească pericolul.

Mai exact, scumpirea creditului în SUA înseamnă o creştere a costurilor de rambursare a datoriilor pentru ţările aflate în curs de dezvoltare, la scurt timp după ce acestea s-au împrumutat miliarde pentru a lupta împotriva pandemiei, tinzând de asemenea să determine ieşiri masive de capital.

Efectele războiului din Ucraina

Toate aceste probleme vin însă odată cu războiul din Ucraina, care a generat o situație…

Citeste continuarea Aici

You might also like