Rusia își întrerupe cooperarea în ceea ce privește programele spațiale internaționale

În contextul invaziei Ucrainei, Rusia a anunţat că își întrerupe cooperarea în ceea ce privește programele spațiale internaționale, drept răzbunare pentru sancțiunile impuse de Uniunea Europeană.

Astfel, Roscosmos „suspendă” cooperarea cu partenerii europeni, în ceea ce privește lansările de la Centrul Spațial din Guyana, încercând, în acest fel, să se răzbune pentru sancțiunile UE. După cum a explicat, de altfel, Ars Technica, agenția rusă a anunțat, de asemenea, că retrage inclusiv o bună parte din personalul aflat în portul spațial din Guyana Franceză.

În același timp, Parabolic Arc informează că Rusia a ales să înlăture NASA din cadrul misiunii Venera-D, de pe Venus, considerând că nu este oportun ca cele două țări să continue să colaboreze, în lumina recentelor sancțiuni impuse Rusiei, pe care, de altfel, Statele Unite ale Americii le susțin cu toată determinarea.

Misiunea Venera-D este menit să dea un suflu nou conceptului de explorare spațială, având intenția de a trimite navete pe Venus, în 2029. În momentul de față, nu este foarte clar care vor fi consecințele neimplicării NASA în acest proiect. Cu…

Citeste continuarea Aici

You might also like