În data de 1 iunie, danezii vor alege dacă țara lor se va alătura politicii de apărare a Uniunii Europene

Istoria Danemarcei se poate schimba complet după referendumul care va avea loc miercuri, 1 iunie. Astfel, danezii vor alege dacă țara lor se va alătura politicii de apărare a Uniunii Europene, asta după ce timp de 30 de ani a stat de-o parte.

Concret, cetăţenii danezii vor vota miercuri dacă vor renunța sau nu la excluderea țării lor din politica de apărare și securitate a UE, în cea mai recentă potențială schimbare uriașă de politică în nordul Europei după războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei.

Până acum Danemarca are o istorie de vot împotriva UE în cadrul referendumurilor, dar guvernul de centru-stânga este optimist că acum este momentul potrivit pentru ca țara scandinavă să pună capăt statutului său de unic stat membru care nu participă la cooperarea în domeniul apărării din cadrul blocului.

În opinia sa, „Locul Danemarcei este în inima Europei, fără nicio rezervă”, a declarat premierul Mette Frederiksen la anunțarea referendumului.

la rândul său, „NATO va fi în continuare principalul instrument pentru apărarea și securitatea noastră, iar UE este un plus”, a declarat Mogens Jensen, purtătorul…

Citeste continuarea Aici

You might also like