Adina Eliza Croitoru: lipsa zăpezii nu va afecta doar agricultura și turismul, ci va aduce și riscuri asociate pentru sănătate

În următorii ani, iarna nu va dispărea, dar se va transforma iar lipsa zăpezii nu va afecta doar agricultura și turismul, ci va aduce și riscuri asociate pentru sănătate, spune climatologul Eliza Croitoru.

În prezent, lipsa zăpezii, în plină iarnă, în multe locuri din ţară este un motiv de îngrijorare nu doar pentru agricultori şi cei cu afaceri în turismul montan, ci şi pentru climatologi, şi are un impact psihologic important asupra populaţiei, consideră climatologul.

În opinia sa, ”Studiile pe care noi le-am făcut la Universitatea Babeş-Bolyai nu confirmă altceva decât faptul că, deşi vom avea o creştere în frecvenţă, în intensitate şi în durată a valurilor de căldură, valurile de frig nu vor dispărea.

Nu dispare iarna, dar se transformă. Nu dispar nici anotimpurile de tranziţie, rămânem tot cu patru anotimpuri, încă suntem în zona temperată. Să sperăm că nu se va schimba, nu vom trece în zona subtropicală. (…)

Aceste ierni mai calde vin cu nişte riscuri asociate, inclusiv pe partea de sănătate publică.

Pentru agricultură aş spune că această lipsă a zăpezii este crucială, mai ales pentru culturile de…

Citeste continuarea Aici

You might also like