Care este concentrația de alcool „ideală” a unui whisky?

Oricine a vizitat un magazin fizic sau online de băuturi alcoolice și-a dat seama că există diferite variante de produse. În ceea ce privește sortimentele distilate, acestea au conținut ridicat de alcool, aspect care le face mai puternice decât restul.

 

Înainte de a descoperi care este concentrația de alcool „ideală” pentru un sortiment de whisky de calitate, ar trebui să afli mai multe despre ce este de fapt alcoolul, care sunt tipurile existente la ora actuală, dar și cum trebuie să procedezi pentru a găsi sortimentul perfect din băutura ta preferată.

 

Ce este alcoolul?

Consumul de alcool datează de mii de ani. Din punct de vedere chimic, alcoolul apare atunci când o grupare hidroxil (perechea de atomi de oxigen și hidrogen) înlocuiește atomul de hidrogen într-o hidrocarbură. Alcoolii se leagă de alți atomi pentru a crea alcooli secundari. Aceștia din urmă reprezintă cele trei tipuri de alcool pe care oamenii le folosesc zilnic: metanol, izopropanol și etanol. Totuși, singura variantă care poate fi consumată este etanolul.

 

Câte tipuri de alcool există?

Există două tipuri principale de alcool, cel distilat și cel nedistilat, iar celebrul whisky se încadrează în prima categorie. În categoria de băuturi nedistilate sunt incluse vinul și berea. Fermentarea este procesul prin care bacteriile sau drojdia transformă chimic zahărul în etanol.

După fermentare, începe procesul de distilare. Prin intermediul acestuia, substanța fermentată este transformată într-una cu o concentrație superioară de alcool. Distilarea concentrează alcoolul prin separarea sa de apă și de alte componente ale unei substanțe fermentate. Lichiorurile și băuturile spirtoase sunt băuturi alcoolice distilate. De aceea, ele conțin mai mult alcool în volum decât băuturile nedistilate.

Alcoolul în volum (ABV) și dovada alcoolului sunt două măsuri ale conținutului de alcool sau ale concentrației de alcool dintr-o băutură. Alcoolul în volum este numărul de mililitri de etanol la 100 de mililitri într-o soluție, în timp ce rezistența la alcool este de două ori procentul de alcool în volum.

Care este concentrația de alcool potrivită pentru whisky?

Având în vedere toate aspectele menționate anterior, trebuie să reții faptul că această băutură este obținută din cereale fermentate și că, în medie, nivelul său de ABV la îmbuteliere este situat la 40%, însa poate ajunge si la valori de peste 60%. Fiecare distilerie are propria rețetă și ține cont de anumite reguli legislative, aspect care va influența semnificativ concentrația de alcool a băuturii.

După ce zahărul a fost extras din cereale, urmează procesul de fermentare, care este realizat în rezervoare pentru a fi „spălate”. Rezultatul este un ABV situat între 5 și 10%. Urmează distilarea prin intermediul unor alambicuri mai mari de cupru. La sfârșitul acestui proces, băutura de origine scoțiană ajunge la un ABV de 60-75%, iar cea americană la un procentaj de aproximativ 80-90%.

Unele sortimente de whisky vor fi diluate înainte de a fi introduse în butoaie pentru învechire. Scotch-ul, de exemplu, va fi diluat la 60-65% ABV (68% pentru băuturile de cereale). Această rezistență este denumită „rezistență în butoi”. În timpul procesului de învechire, conținutul de alcool se va reduce cu aproximativ 0,5% până la 1% pe an, eveniment cunoscut drept „Angel’s Share” sau „partea îngerilor”.

În final, băutura poate fi îmbuteliată. Anumiți producători preferă să dilueze rezultatul încă o dată în această etapă pentru a-l aduce într-un stadiu în care este gata pentru a fi consumat. Mulți iubitori de whisky aleg să o dilueze pe cont propriu, adăugând câțiva stropi de apă pentru a sparge moleculele de etanol din aceasta.

 

Acum, după ce ai parcurs acest articol teoretic în care ai aflat mai multe despre care este concentrația de alcool potrivită pentru un whisky de calitate superioară, nu mai rămâne decât să accesezi magazinul online BeiCeVrei și să comanzi sortimentul dorit. Comanda va fi livrată în cel mai scurt timp posibil la adresa indicată de tine, iar tu te vei putea bucura de gustul autentic al unei băuturi de calitate!

You might also like