Ce sunt alimentele ultraprocesate și alimentele „tradiționale”?

În plan mondial, creșterea, din ce în ce mai semnificativă a producției alimentelor ultraprocesate are un rol foarte mare asupra planetei, susține o cercetare recentă. De aceea, reducerea consumului și producției alimentelor ultraprocesate oferă o oportunitate unică de a ne îmbunătăți sănătatea, dar și a contrbui la sustenabilitatea mediului înconjurător, susțin autorii cercetării.

În prezent, există peste 7.000 de specii de plante comestibile care ar putea fi folosite ca hrană. Însă, 90% din consumul global de energie provine de la 15 specii de culturi, mai mult de jumătate din populația lumii bazându-se pe trei culturi de cereale: orez, grâu și porumb, scrie Science Alert.

Impactul sistemului alimentar

Agricultura este un motor crucial al schimbărilor de mediu. Este responsabilă pentru o treime din toate emisiile de gaze cu efect de seră și pentru aproximativ 70% din utilizarea apelor dulci. De asemenea, folosește 38% din terenul global și este cel mai mare factor de pierdere a biodiversității.

În timp ce cercetări recente au evidențiat modul în care dietele occidentale care conțin calorii excesive și produse animale tind să…

Citeste continuarea Aici

You might also like