Creșterea costurilor bateriilor, nu va oprii avântul cererii maşinilor electrice

În acest an, şoferii din întreaga lume sunt prinși de febra achiziției unei mașini electrice, chiar și cu prețuri în creștere. Astfel, este aruncat la coș scenariul de peste un deceniu conform căruia vânzările de vehicule electrice vor lua avânt numai după ce prețurile bateriilor vor scădea sub un anumit prag care să le facă atractive financiar.

În 2022, cererea de vehicule electrice a rămas puternică, chiar dacă costul mediu al celulelor bateriilor litiu-ion a crescut la aproximativ 160 de dolari pe kilowatt-oră în primul trimestru, de la doar 105 dolari anul trecut. Costurile au crescut din cauza întreruperilor lanțului de aprovizionare, a sancțiunilor asupra materiilor prime rusești și a speculațiilor investitorilor, scrie Reuters.

Concret, pentru un vehicul ieftin și mic, cum ar fi Hongguang Mini, cel mai bine vândut vehicul electric din China, costurile mai mari ale bateriei au adăugat aproape 1.500 de dolari în plus, adică 30% din prețul final.

Prețurile la benzină și motorină au explodat de când Rusia a invadat Ucraina, iar experții au remarcat că preocupările de mediu îi determină și pe mai mulți cumpărători să…

Citeste continuarea Aici

You might also like