Cum funcționează roboții cu piele vie?

În cercetare, prin noile tehnologii se schimbă materialele, iar efectele se văd în diferite industrii. Astfel, roboții ar putea beneficia și ei de un țesut exterior care seamănă cu pielea vie.

Concret, oamenii de știință japonezi de la Universitatea din Tokyo, au dezvoltat un deget robotic acoperit de piele vie, capabilă să se vindece singură. La fel ca pielea umană adevărată, învelișul cultivat în laborator este hidrofob și se încrețește atunci când degetul se îndoaie.

În explicaţiile sale, „Faptul că biomaterialele sunt pe suprafața robotului înseamnă că acolo există celule. Prezența celulelor vii înseamnă că robotului i se pot atribui funcții specifice celulelor vii. Aspectul minunat legat de biomateriale este că au diferite capacități, cum ar fi autorepararea, divizarea, proliferarea, detectarea foarte sensibilă și metabolismul”, explică profesorul Shoji Takeuchi de la Universitatea din Tokyo.

Din punct de vedere al alcătuirii, învelișul este compus din colagen şi ţesut prelevat de la oameni. Pielea poate transpira, iar în cazul în care este rănită, se poate vindeca singură, cu ajutorul unui bandaj îmbibat în…

Citeste continuarea Aici

You might also like