În România, nivelul radiaţiilor este monitorizat permanent prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului
În caz de urgență nucleară sau radiologică România, ca și orice altă țară, are un plan național de răspuns. Este vorba despre accidentele de la centrale nucleare din țara noastră sau de la vecini, inclusiv din Ucraina.
În România, nivelul radiaţiilor este monitorizat permanent prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM).
Specialiştii din Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 şi le transmit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naţionali şi internaţionali, precum şi a populaţiei.
Cine se ocupă de aceste situații?
Instituția din România care are rolul principal într-un astfel de caz este Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN). Aceasta este anunțată printr-un sistem de senzori și Centrul Național de Coordonare și Intervenție al Ministerului de Interne și autoritățile județene sunt alertate la rândul lor.
Ulterior, în cel mai scurt timp, populația este atenționată în…
Citeste continuarea Aici