Procedurile de fertilizare in vitro ar putea fi decontate de stat

În data de 03-02-2022, deputata USR Cristina Rizea a depus în Parlament, un proiect de lege prin care procedurile de fertilizare in vitro vor putea fi decontate de stat. Această propunerea legislativă vine în ajutorul femeilor infertile care nu-şi permit să achite costurile unor astfel de proceduri.

În datele statisticilor oficiale, se arată că în România, tendinţa este una de descreştere a ratei natalităţii, o amplificare a sporului natural negativ şi o scădere a ratei de fertilitate.

Astfel, „Statul are obligaţia de a acţiona în mod proactiv şi de a stimula natalitatea prin măsuri dovedite ştiinţific că au rezultate, precum tehnicile de reproducere umană asistată medical. În România, există, pe hârtie, un Subprogram Naţional de Fertilizare in Vitro. Acest Subprogram are aceeaşi reglementare încă din anul 2017, prevederile fiind în mod constant prorogate prin diverse ordine de ministru. În prezent, Ordinul nr. 978/2019 al Ministrului Sănătăţii prorogă acest subprogram până la finalul lunii în care se împlinesc 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii bugetului de stat pe anul 2022. Cu toate acestea, alocările…

Citeste continuarea Aici

You might also like