Tradiții, obiceiuri și superstiții de ziua românească a îndrăgostiților – Dragobetele

În România, ​Dragobetele este o sărbătoare populară, celebrată de români de ficare dată de 24 februarie. Sunt multe tradiții, obiceiuri și superstiții legate de această zi în care fetele și băieții trebuie să se întâlnească și să-și declare dragostea. În plus, în tradiția populară, la Dragobete păsările se strâng în stoluri, ciripesc, se împerechează și încep să-și construiască cuiburile în care își vor crește puii.

Mitologic, Dragobetele este un ”zeu al dragostei” și i se mai spunea Cap de Primăvară. Dragobetele, simbol al bunei dispoziții, poate fi asociat cu Cupidon, zeul dragostei la romani, dar și cu Eros, zeul iubirii la greci.

În contextul tradiţiilor, mai puțin cunoscut este Năvalnicul care este o personificare a dragostei pătimașe în mitologia românească. Năvalnicul este o specie de ferigă cu frunze mari care crește prin păduri și prin zone stâncoase. Era în trecut invocat de vrăjitoare, pentru farmecele de dragoste, iar când acest lucru se făcea în scopuri benefice, culesul se făcea dimineața și se aducea în sat pentru a fi purtată în sat de fete și femei. Când era invocat în…

Citeste continuarea Aici

You might also like