Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a descoperit o planetă ce nu are formă de sferă

Se pare că nu toate planetele sunt sferice ca Pământul, astronomii descoperind în premieră o exoplanetă cu o formă diferită, relatează Futurism.com.

Recent, descoperirea a fost făcută de astronomii Agenției Spațiale Europene (ESA) în constelația Hercule, aceasta fiind anunțată pe site-ul agenţiei.

În contextul formei, planeta numită WASP-103b, pare să fie deformată din cauza forțelor mareice enorme exercitate de steaua în jurul căreia gravitează.

În mod asemănător cu modul în care Luna exercită o atracție de maree asupra Pământului, steaua din sistemul din care face parte WASP-103b este atât de aproape de planetă încât exercită o forță uluitoare asupra planetei.

Planetă în formă de minge de rugby

Acest lucru a făcut planeta să se „întindă” în forma unei mingi de rugby și, probabil cel mai interesant, aceasta este prima diformitate de acest fel detectată vreodată.

De altfel, această descoperire a fost făcută cu ajutorul telescopului CHEOPS al ESA și cu datele culese cu Telescopul Spațial Hubble și Telescopul Spațial Spitzer al NASA.

Mai exact, CHEOPS a reușit să detecteze lumina reflectată de planetă la lungimi…

Citeste continuarea Aici

You might also like