Care este diferența dintre rata nominală a dobânzii și rata reală a dobânzii?

În momente în care te-ai întrebat ce este, de fapt, dobânda pe care o plătesti la bancă pentru creditul pe care l-ai făcut, dar dacă eşti şi genul de persoană căreia îi place să meargă la firul ierbii şi să înțeleagă mecanismul acţiunilor pe care le întreprinde, trebuie să stii  ce sunt ratele dobânzilor şi care este diferenţa dintre rata nominală și rata reală a dobânzii.

Astfel, dobânda reprezintă costul împrumuturilor pe care le faci și câștigurile pe care le obții din economii. Altfel spus, dacă împrumuți bani de la o bancă, dobânda este suma pe care o plătești pentru împrumut.

Atunci când depui bani într-un cont de economii, dobânda este randamentul pe care îl primești de la bancă pentru banii economisiți. Ratele dobânzilor indică acest cost sau randament ca procent din suma pe care o iei sau o dai cu împrumut.

Rata nominală a dobânzii este rata convenită și plătită efectiv. De exemplu, aceasta este rata pe care proprietarii de locuințe o plătesc pentru creditul lor ipotecar sau randamentul pe care deponenții îl primesc pentru depozitele lor. Debitorii plătesc rata nominală, iar deponenții o primesc.

Nu…

Citeste continuarea Aici

You might also like