Ce semnificaţie are în prezent, conceptul de statutul de drept la nivel mondial?

Pentru al cincilea an consecutiv statul de drept este în declin la nivel mondial. Progresele din Bulgaria, Estonia, Kazahstan, Kosovo, Letonia, Lituania, Moldova și Uzbekistan sunt contrabalansate de stagnarea și regresul din alte state.

Faprul că statul de drept este în declin la nivel mondial, o arată Indicele Statului de Drept pe 2022 realizat de World Justice Project (WJP), relatează Emerging Europe.

Iar analiza WJP a datelor amănunțite obținute din sondaje realizate în 140 de țări și jurisdicții arată că respectarea statului de drept a decăzut anul acesta în 61% din țări.

În opinia sa, „Tendințele autoritare anterioare pandemiei de Covid-19 continuă să erodeze statul de drept. Controlul asupra puterii executive slăbește, iar respectul pentru drepturile omului e în cădere.”, a declarat Elizabeth Andersen, directoarea executivă a WJP.

Totuși, pe măsură ce lumea iese din pandemie, Indicele a constatat că regresul statului de drept e mai puțin răspândit și extrem comparativ cu anul trecut, când restricțiile pandemice au perturbat grav sistemele judiciare, iar guvernele au exercitat puteri de urgență care au restrâns…

Citeste continuarea Aici

You might also like