Ce ţări vor fi mai afectate în cazul unei opriri complete a gazelor rusești către Europa?

De la debutul războiul din Ucraina și până în prezent, Uniunea Europeană ia în calcul și cel mai sumbru scenariu, mai exact cel în care Rusia va decide să oprească definitiv robinetul de gaze către Europa.

În acest sens, compania de investiții bancare și servicii financiare UBS a analizat expunerea țărilor din Europa Centrală și a Greciei la gazele naturale rusești și ce s-ar întâmpla în cazul în care Moscova decide să închidă complet robinetul.

Din datele din anul 2020 centralizate de UBS, Ungaria are cea mai mare dependență de gazele naturale importate din Rusia. Mai exact, gazul rusesc reprezintă 27% din consumul intern de energie. Țara cu a doua cea mai mare dependență este Cehia, întrucât 18% din necesarul de energie este acoperit de importurile de gaze naturale rusești.

În celelalte țări analizate, expunerea este mai mică: România, Polonia și Grecia își acoperă doar 7-9% din necesarul de energie din gazul rusesc. „Prin urmare, aceste economii au o capacitate mai mare de a înlocui gazul natural rusesc”, notează analiștii UBS. Este cazul Poloniei care a încetat să mai primească gaze rusești în mod direct încă…

Citeste continuarea Aici

You might also like