Comparaţia despre dezastrul nuclear de la Hiroshima și Nagasaki cu pericolul din Zaporijie

Încă din februarie 2022, lumea a reînceput să vorbească despre pericolele nucleare. De data aceasta, însă, nu este vorba despre pericolul unui război nuclear, ci despre iresponsabilitatea de a purta un război lângă o centrală nucleară, în speță cea din Zaporijie, din sudul Ucrainei.

Din punct de vedere nuclear, Războiul Rece s-a încheiat în 1991, fără să fi existat o confruntare reală între Statele Unite și Uniunea Sovietică, care ar fi fost cel puțin „fierbinte”, având în vedere vastul arsenal nuclear al superputerilor.

Este adevărat că au fost momente critice, precum criza rachetelor din Cuba din 1963, dar atât conducerea americană, cât și cea sovietică au ştiut întotdeauna să evite ce e mai rău, iar cel mai rău ar fi, și continuă să fie, un război în care să se facă apel la arme nucleare.

Într-un reportaj pentru „DN”, DIÁRIO DE NOTÍCIAS spune, ” am avut ocazia să vizitez Hiroshima și Nagasaki și cu altă ocazie Semipalatinsk. Ceea ce s-a întâmplat în aceste trei locuri explică în mare măsură faptul că Războiul Rece nu a fost „fierbinte”, în ciuda faptului că americanii și sovieticii s-au…

Citeste continuarea Aici

You might also like