Inflaţia în Germania a atins în mai un nivel record” de 7,9%

În contextul războiului din Ucraina și creșterii prețurilor la energie și alimente, inflaţia în Germania a atins în mai un nivel record” de 7,9% pe un an, potrivit Institutului federal german de statistică Destatis, citat de AFP și News.ro.

Concret, creşterea preţurilor la consum a atins astfel cel mai înalt nivel de la reunificarea Germaniei în 1990 după 3 luni de creștere consecutivă.

În contextul raportului, „Principalul motiv al inflaţiei puternice rămâne creşterea preţurilor produselor energetice” dar scumpiri se observă, de asemenea, „la multe alte bunuri, mai ales la hrană”, precizează într-un comunicat preşedintele Destatis, Georg Thiel.

Ministrul german al Agriculturii Cem Özdemir a declarat marți într-un interviu acordat cotidianului Rheinische Post, că se aşteaptă ca preţul alimentelor să continue să crească până la iarnă.

Astfel, „Comerţul se aprovizionează în prezent plătind tarife mari la energie, care se repercutează în preţuri, precizează el. În privinţa produselor energetice, carburanţii s-au scumpit cu 41% în decurs de un an, arată datele Destatis.

Inflația provoacă un „scandal moral”…

Citeste continuarea Aici

You might also like