Proiectul comun prin care NASA și ESA (Agenția Spațială Europeană) și-au propus să ducă un echipaj uman pe Lună și înapoi pe Pământ, în siguranță

După 50 de ani de la ultimul pas mic făcut de un om pe suprafața selenară, oamenii de știință își propun acum să facă un nou salt uriaș pentru omenire.

Astăzi 29-august de la ora 15:33, ora României, la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral, SUA, este programată lansarea misiunii Artemis 1, parte a ambițiosului proiect prin care NASA își propune să retrimită un echipaj uman pe Lună.

Concret, prima misiune – cea de azi – va trimite noua navetă Orion într-un zbor-test (fără echipaj uman, de data aceasta) în jurul Lunii. Orion urmează a reveni apoi pe Pământ, după 6 săptămâni. Nava e prevăzută cu 33 de motoare: cel principal, 24 de motoare pentru controlul altitudinii și deplasarea în jurul axelor și 8 motoare auxiliare, cu rol de „back-up” în caz de urgență.

Astfel, inginerul român Dragoş Alexandru Păun face parte din echipa care, în cadrul parteneriatului NASA cu Agenția Spațială Europeană (ESA), a lucrat la implementarea acestor 8 motoare auxiliare, cu rol esențial în succesul misiunii Artemis.

În contextul deplasării, pe Pământ, lucrurile sunt ceva mai simple: motorul unei mașini transformă combustibilul în…

Citeste continuarea Aici

You might also like