Salvamontiştii avertizează despre un risc ridicat de avalanșă în Munții Făgăraș

În prezent, salvamontiştii anunţă că în Munţii Făgăraş, la altitudini mari de peste 1.800 de metri, riscul de producere a unor avalanşe este foarte ridicat, astfel, cotat la gradul 4 din 5, existând posibilitatea declanşării unor avalanşe de dimensiuni medii şi pe alocuri mari.

În avertizările lor, „La peste 1.800 de metri s-au înregistrat ninsori  însemnate cantitativ în ultimele 24 de ore, îndeosebi pe versanţii nordici, iar în partea superioară a stratului întâlnim un strat nou depus de pulver”, este mesajul salvamontiștilor.

Salvatorii avertizează că ninsorile vor continua și în perioada următoare.

„Pe fondul vântului intens din apropierea crestelor, o mare parte din zăpadă a fost spulberată şi depusă pe văi şi în zonele adăpostite, îndeosebi pe versanţii sudici şi estici. În profunzime, sub stratul de zăpadă pulver, se întâlneşte stratul vechi, îngheţat și stabilizat. Riscul declanşării avalanşelor este mare (4). Declanşarea unor avalanşe de dimensiuni medii și izolat mari este posibilă chiar şi printr-o slabă supraîncărcare a stratului care să angreneze stratul recent de pulver”, transmite…

Citeste continuarea Aici

You might also like