Testarea COVID este gratuită pentru toți românii şi se poate face la cabinetele medicilor de familie

În prezent, testarea Covid este gratis pentru toți românii. Însă, românii trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a putea putea verifica, fără a scoate bani din buzunar, dacă au fost infectați cu temutul virus.

Vestea bună este că numărul cabinetelor de medicină de familie unde se efectuează teste rapide gratuite pentru COVID-19 a crescut cu peste 200 în ultima săptămână. În acest moment, în țară, se găsesc 4.062 de astfel de instituții, după ce și alți medici au încheiat contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Partea și mai importantă este că medicii de familie pot testa inclusiv persoane din afara listei de pacienți înscriși. Pentru a se întâmpla, însă acest lucru, trebuie să fie îndeplinite criteriile stabilite de INSP.

Criteriile pentru testarea gratuită COVID

În primul rând este vorba de criterii clinice. Aici este încadrată orice persoană care prezintă cel puțin unul din următoarele semne și simptome: tuse, febră, scurtarea respirației, debut brusc al anosmiei, ageuziei sau disgeuziei. Simptome și semne adiționale mai puțin specifice pot include cefalee, frisoane, mialgii, astenie, vărsături…

Citeste continuarea Aici

You might also like